sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Amerikan ihmeita

Teknisen vian takia jarjestyneen bloggaustauon aikana olen pannut korvan taakse useammankin tarinoinninaiheen, joten tassa ennen uusien kertymista lyhyt selonteko muutamista suuren maailman kummallisuuksista.



Saatilan vaihtelu on taalla Yhdysvaltojen pohjoisosissakin yllattavan rajua. Vain pari viikkoa lumimyrskyn ja kahdenkymmenen asteen pakkasten jalkeen nousivat lampotilat plussalle ja nurmi paljastui hangen alta. Reilussa viikossa palattiin jalleen talven ihmemaahan kinoksineen ja pakkasineen (myonnettakoon kuitenkin, etteivat pakkaset nyt kovin kummoisiin lukemiin ole sittemmin kiristyneet).


Amerikkalaiset jos ketka pitavat huolen nuorisostaan! Yliopisto-opiskelijoidenkin liikenneturvallisuutta valvotaan kampuksella vallan ihmisvoimin. Vilkkaimpien jalankulkijaruuhkien aikana suojateita vahtivat huomiovareihin puetut CSO:t eli Campus Service Officerit. Kyseessa on kampuspoliisin opiskelijoista varvatty, mutta palkkaa nauttiva jatke. Kaikkiaan kampusta vartioi neljantoista varsinaisen poliisin ja neljantoista CSO:n osasto. Naiden lisaksi itse kaupungilla on oma, n. 30 poliisin laitoksensa.


Asuntolat ovat kurjia paikkoja, ellei ela myohastynytta murrosikaansa. Teoriassa hiljaisuus laskeutuu asuntoloihin viikolla klo 22, kaytannossa ilman korvatulppia paasee nukkumaan neljan-viiden valilla. Aaneneristyksellisilta ominaisuuksiltaan asuntoloiden rakenteet vastaavat tukevaa kartonkia. Onneksi paikalliset sekatavarakaupat ovat melko hyvin varustautuneet palvelemaan unta kaipaavia opiskelijarukkia.

Keltasiniset monikayttotulpat ovat tehokkaat mutta kovamuovisten varsiensa takia nukkumiseen soveltumattomat - opiskelutarkoituksia ne palvelevat kuitenkin mainiosti. Violetteja vaahtotulppia taas saa ostaa tukkupusseissa ja pehmoisuutensa ansiosta ne paassa pystyy myos nukkumaan. Valitettavasti tulppien ahkera kaytto kiihdyttaa korvakaytavan bakteeritoiminnan huippuunsa, mutta ei hataa! Tukkoiset korvat avaa luentoja varten Clinere-korvankaapimilla!

Meluisuutensa lisaksi takalaiset opiskelijat ottavat myos kaiken ilon irti siivoojista ja elavat yhteisissa tiloissa kuin siat pellossa. Hyvan maun rajoissa pysyakseni en esita valokuvamateriaalia kerroksessa ja etenkin sen pesutiloissa tapahtuvista hirveyksista. Sanallisesti kuvailtakoon, etta jos kaikki kolme WC-eriota ovat kayttokelpoisessa kunnossa, siivojan kaynnista ei ole vierahtanut kovinkaan montaa tuntia. Yleista tuntuu olevan mm. jattaa pytyt yksinkertaisesti vetamatta; luovemmat pahantekijat tukkivat ne tai hatapaisyyksissaan pudottavat lastinsa ohi maalista.

Lavuaarit ovat (nimenomaisista kieltotauluista huolimatta) usein valtavien ruoantahdekasojen tai purukumien tukkimia. WC-paperia, kaytettya tai ei, kylvetaan melko estottomasti pitkin pesutilojen lattioita. Kaytavien juomalahteita kaytetaan yleisesti sylkykuppeina (seurasin eraan erityisen sitkean klimpin kuivumista jopa usean paivan ajan). Hissien lattiat lainehtivat pulloja ja karkkipapereita, puoliksi syotyja jaateloita loytyy taman tasta lantattyna kopin kattoon ja/tai seinille. Parran- tai muun kehokarvoituksen ajelun lopputuote yleensa sirotellaan lattialle tai lavuaarien reunoille, siisteimmat tuntuvat potkivan tukkonsa yhteen kekoon pesuhuoneen nurkkaan. Torstai-sunnuntai -valilla (ajoittain muulloinkin) pesutilojen hallitseva yleistuoksu on oksennuksen ja ulosteen sekainen kalmankatku.

Kaiken negatiivisuuden ohella kehaistakoon kuitenkin amerikkalaista, maireaa kohteliaisuutta. Parikymppisenakin olen ilmeisesti 'sir' - en ole viela paattanyt ovatko puhuttelijat tosissaan vaiko vain pilkallisia. Kaiken muun ankean ohella olen kuitenkin pitanyt itseni tyytyvaisena ottamalla puhuttelumuodon kohteliaisuutena.

1 kommentti: