tiistai 1. maaliskuuta 2011

Taking it to the streets

Kuten ehka Suomessa astikin on kuultu, Wisconsinissa vaannetaan ankarasti katta kuvernoori Scott Walkerin lakiesityksesta, joka kaytannossa kieltaisi osavaltion tyontekijoilta ammattiliitot. Hieman tarkentaen: tyontekijoilta kiellettaisiin oikeus neuvotella tyonantajaosapuolen kanssa kollektiivisesti. Republikaanipuolueen edustajana Walkerilla on takanaan osavaltion senaatin enemmisto, mutta demokraattien edustajat ovat taistelleet lakiesitysta vastaan verissa pain. He mm. pakenivat osavaltiosta estaakseen laista aanestamisen, silla yhdeksantoista republikaaniedustajan enemmisto ei viela riita lainvoimaisen aanestyksen jarjestamiseen.

Lakiesitysta vastustavat kansalaiset ovat piirittaneet osavaltion hallintorakennusta viikkoja - myos Juddit ovat osallistuneet mielenosoituksiin useana paivana. 18.2. myos mina paasin mukaan.


Aurinkoinen kevatpaiva oli houkuttanut paikalle sankat joukot lakiesityksen vastustajia. Myos kaikki merkittavimmat uutismediat tuntuivat olevan paikalla. Ohjelmaan kuului lahinna puheita ja hallintorakennusta kiertavia kulkueita. Tukensa mielenosoittajille antoivat myos monet yksityisen sektorin ammattijarjestot seka poliisit ja palomiehet, jotka kylla ovat osavaltion tyontekijoita, mutta silti lakiehdotuksen ulkopuolelle suljettuja. Myos kulkueellinen alueen lukiolaisia osallistui protestiin.


"Pitakaa huolta opettajista niin kuin he pitavat huolta lapsestasi", kehottaa Caseyn paita. Whitewaterin koululautakuntaan kuuluvalle Caseylle lakiehdotusta vastustaminen on erityisen lahella sydanta. Taustalla nakyy Wisconsinin osavaltion hallintorakennus, joka on tarkka kopio Washingtonin vastaavasta. Alunperin Madisonin rakennuksesta piti tulla liittovaltion kongressitaloa suurempi. Kunnianhimoisesta suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin ja piirrustuksista pudotettiin pois yksi kerros, jotta hallintorakennuksen ikoninen esikuva jaisi suurimmaksi kaltaisekseen.


Suuret maarat mielenosoittajia miehitti vuorokauden ympari myos hallintorakennuksen sisatiloja. Suuri keskussali oli tapahtumien keskipisteessa, jossa eri liittojen ja tukijoukkojen edustajat kavivat ottamassa vastaan hurraahuutoja ja aplodeja mielenosoittajilta.


Mielen osoittamisen ohella ehdin piipahtaa myos muualla Madisonin keskustassa. Keskuskadun toisessa paassa haamottaa hallintorakennus, kuvaajan selan takana sijaitsee Wisconsinin yliopiston paakampuksen ydin.


Tama merkillinen linnake on itse asiassa Madisonissa sijaitsevan Wisconsinin yliopiston paakampuksen liikuntasali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti