tiistai 18. tammikuuta 2011

Amerikkalainen talvi

Whitewater, siinä missä Wisconsin ylipäätäänkin, sijaitsee Yhdysvaltojen pohjoisosassa. Vaikka karkeasti leveyspiirejä seuraten alue sijoittuukin yhtä etelään kuin vaikkapa Ranska, on muista ilmastoon vaikuttavista seikoista johtuen täälläkin selvästi neljä erillistä vuodenaikaa. Niistä tällä hetkelle vallitseva on tietenkin talvi.

Talvi tulee kuulemani mukaan Whitewateriin siinä missä Suomeenkin. On lunta ja pakkasia, ei ehkä siinä määrin missä Suomessa pahimmillaan (tai parhaimmillaan), mutta kuitenkin. Vaikka paikalliset ovatkin saaneet totutella ilmastoon jo 1800-luvun lopulta alkaen, eivät he kuitenkaan tunnu täysin hyväksyvän talvea. "Antaa tulla vaan, kyllä me kestetään!"

Aloitetaan vaatetuksesta. Pukukoodi niin kaupungilla kuin kampuksellakin tuntuu olevan vielä "rentoa" (casual) rennompi. Suomessa puhuttaisiin varmaan kotivaatteista, tai jopa "mökkivaatteista". Tuulesta ja tuiskusta huolimatta paikalliset hiihtelevät ostoksille ja luennoille rennosti verryttelyhousuissa ja t-paidoissa, joskus myös shortseissa tai jopa pyjamissaan! Ja toden totta: matkat kampusalueen sisällä ovat lyhyitä, mutta ulkomaan elävää moinen kylmäpäisyys kyllä hirvittää.

Lumentuloa paikalliset eivät väliinpitämättömällä pukeutumisellaankaan voi estää. Kaduilta se kuitenkin pyritään pitämään poissa kiilusilmäisellä hartaudella. Tiet aurataan ja jalkakäytävät lakaistaan. Kevyen lumisateen päivinä golfkärryn kokoiset harja-autot putsaavat jalkakäytävänpätkiä parinkymmenen minuutin välein. Vain rankimpien lumimyräköiden aikaan aura-autoarmadat odottavat pahimman lumentulon laantumista, ennen kuin jatkavat loputonta puurtamistaan.

Mekaanisen lumenpoiston lisäksi kaduille hölvätään mittaamattomat määrät suolaa. Suolaa, suolaa, enemmän suolaa! Suolaa on kaikkialla siinä missä Suomessa hiekoitushiekkaa. Ja kas vain, kyllä jalkakäytävillä nyt kelpaa kuin kelpaakin kekkuloida lenkkitossuissa ja muissa muotipukineissa. Suolaa tai vastaavaa lumenpoistoraetta myös myydään säkkitolkuilla jokaisessa vähänkään suuremmassa päivittäistavarakaupassa.


Kenties tästä uppiniskaisesta talviasenteesta johtuen paikalliset eivät tunnu hyväksyneen ajatusta erillisistä talvirenkaista. Hyvällä kelillä autoilu toki onnistuukin, mutta kun myräkkä yltyy, muuttuu jo pihasta tielle kampeutuminen melkeinpä mahdottomaksi. Jostain kumman syystä autoilijat silti yrittävät saada rakkineensa tien päälle, vaikka ajoneuvon hallittavuus olisikin ilmiselvän maantiekelvoton.

Lopuksi vielä käännetty ote vaihto-opiskelijoille jaetusta, paikallisen Punaisen Ristin julkaisemasta talvi-infopamfletista:

"Lapioiminen vaatii raskasta fyysistä rasitusta. Kylmän ja raskaan työn aiheuttama rasitus voi aiheuttaa sydänkohtauksen. Ylirasituksen aiheuttama hikoilu voi johtaa paleltumiseen ja hypotermiaan. Etsi vaihtoehtoja lapioimiselle. Käytä lumipuhallinta ja lumenpoistotuotteita tehdäksesi lumenpoistosta helpompaa. Pyydä apua muilta.

Jos kuitenkin joudut lapioimaan, muista:
-ottaa rauhallisesti, työskennellä varovaisesti
-nostaa pieniä määriä, varsinkin märkää lunta
-käytä oikeaa asentoa [...] ja lopeta jos tunnet kipua tai hengästyt."

Kyllä, luimme kaikki aivan oikein. Lopeta työskentely, jos hengästyt. Tervetuloa amerikkalaiseen talveen!

2 kommenttia:

  1. Mitä tarkoitat...saaneet totutella ilmastoon jo 1800-luvun lopulta? Onko ilmasto muuttunut siellä...

    VastaaPoista
  2. Whitewaterin kylä on tietääkseni perustettu 1800-luvulla. Asusuts lienee toki hieman vanhempaa.

    VastaaPoista