torstai 13. tammikuuta 2011

Whitewater, WI

Whitewaterin taajama on yliopistopaikkakunnaksi melko vaatimaton tekele. Asukasluvusta esitettyjen arvioiden mukaan kylällä majailisi n. 11 000 - 14 000 ihmistä. Yliopistoväen mukaan opiskelijoita heistä on yhdeksisen tuhatta, kovin vilkkaasta metropolista ei siis ole kyse, vaikka opiskelijaväestö varmasti aluetta elävöittääkin.

Suurin osa Whitewaterin elämästä on keskittynyt osuvasti nimetyn Main Streetin varrelle. Tien toisesta päästä löytyy "vanha" liikekeskusta pubeineen, ravintoloineen, baareineen, antiikkiliikkeineen, yökerhoineen, pankkeineen, kapakoineen, pesuloineen, juottoloineen sekä postitoimistoineen. Keskusta kasvaa pääkadun toisesta päästä Wal-Marteilla, MacDonaldseilla, Pizza Huteilla, huoltoasemilla ja muilla isompien liikeketjujen rönsyillä. Matkaa keskustojen välillä on parisen kilometriä ja niiden välillä tursottaa amerikkalaisittain historiallinen omakotitaloalue. Suuri osa pääkadun varren vanhoista taloista on otettu uusiokäyttöön bed & breakfast -hotelleiksi, hautausliikkeiden toimitiloiksi ja etenkin erilaisiksi veljes- ja sisarkuntataloiksi.

Vanhat omakotitalot kuuluvatkin kaupungin silmiinpistävämpiin ominaispiirteisiin. Kaksi ja puolikerroksisten puutalojen alueet ovat viihtyisiä ja muistuttavat suuresti suomalaisia vastaavia - rakennusten iässä ja tyylien kirjossa on toki rintamamiestaloalueita suurempaa vaihtelua. Samaa, lyhyenläntää ja hieman vanhahtavaa tyyliä edustaa myös liikekeskusta; ainoat yli kolmikerroksiset rakennukset näyttäisivät kuuluvan yliopistolle.

Wisconsinin yliopiston laaja kampus sijoittuu kätevästi Main Streetin pohjoispuolelle, karkeasti ottaen uuden ja vanhan keskustan väliin. Suomalaisesta tavasta poiketen myös opiskelija-asuntolat on sijoitettu varsinaisen kampuksen yhteyteen, joten koulumatka jää jalkaisinkin viiden ja kymmenen minuutin välille. Kumpaan tahansa keskustoista matkaa kertyy perimmäisiltä asuntoloilta puolisentoista kilometriä.

Whitewater on lyhyistä etäisyyksistään huolimatta kuitenkin autokaupunki. Pääkatu on leveä ja suora. Aivan keskustassakin liikkeet ovat varanneet asiakkailleen laveasti parkkitilaa. Kaikkialle pääsee autolla, julkista liikennettä ei ole. Paikalliset myös tuntuvat hyödyntävän autoilumahdollisuuksiaan juuri niin paljon kuin vain inhimillisesti mahdollista. Kolmen päivän aikana kaduilla on näkynyt vain muutama paikallinen patikoija. Pakkasesta ja lumesta huolimatta paikallisissa halpahalleissa ja huoltoasemilla näkee t-paidoissa ja shortseissa, jopa pyjamissa, liikkuvia ihmisiä. Kun auton saa sisätallista suoraan kaupan ovelle ja taas takaisin, ei vaatetustakaan tarvitse suhteuttaa säähän.

Autoilun ja historiallisten puutalojen lisäksi kylästä paistaa vielä eräs piirre: kirkkojen määrä. Esimerkiksi mielikuvituksettomasti nimetyn Church Streetin varrelta löytyy vierekkäin kolme eri kirkkoa, toinen toistaan komeampia ja korkeampia. Whitewaterista löytyy ainakin katolinen, kaksi luterilaista, evankelis-luterilainen, kaksi metodistista, presbyteerinen, baptistinen ja episkopaalinen kirkko, sekä lisäksi pari muuta, joille en ainakaan toistaiseksi ole löytänyt suomalaista nimeä. Kirkoissa myös vaikuttaisi olevan toimintaakin, sillä harvasa ilta kampusalueelle asti kantautuu kellojen ja urkujen moikaaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti